miercuri, 3 noiembrie 2010

Indemnizatia si pensia parlamentarilor europeni

Începând cu iulie 2009, odată cu intrarea în vigoare a noului statut unic, deputaţii primesc, în general, acelaşi salariu.
Salariul lunar brut al deputaţilor, conform statului unic, a fost în 2009 de 7665,31 euro. Salariul se plăteşte din bugetul Parlamentului şi din acesta se reţine un impozit comunitar şi contribuţia la asigurarea de accident, salariul net care rezultă fiind de 5963,33 euro. Statele membre pot, de asemenea, să perceapă din salariu un impozit naţional. Salariul de bază este stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător al Curţii Europene de Justiţie.
Există o serie de excepţii pentru care deputaţii care au avut un mandat în Parlamentul European înainte de alegerile din 2009 au putut opta pentru menţinerea sistemului naţional anterior pentru salariu, indemnizaţia tranzitorie şi pensii.
Ca şi deputaţii din parlamentele naţionale, deputaţii în Parlamentul European primesc o serie de indemnizaţii care au scopul de a acoperi cheltuielile pe care aceştia le efectuează pentru îndeplinirea sarcinilor lor parlamentare.
Indemnizaţia vizează acoperirea cheltuielilor din statul membru în care au fost aleşi, precum costurile de administrare a birourilor deputaţilor, factura telefonică şi taxele poştale, achiziţionarea, utilizarea şi întreţinerea echipamentului informatic şi telematic şi costul călătoriilor. Indemnizaţia este redusă la jumătate în cazul deputaţilor care, fără o justificare adecvată, nu participă la jumătate din numărul şedinţelor plenare pe parcursul unui an parlamentar (septembrie-august).
În 2009, valoarea indemnizaţiei a fost de 4202 euro pe lună.

Niciun comentariu: