joi, 20 septembrie 2007

Istoric Parlamentul European

Tratatul de la Paris, care a instituit Comunitatea Europeanã a Cãrbunelui si Otelului a creat 4 institutii:
a) Înalta Autoritate;
b) Consiliul Special de Ministri;
c) Adunarea Comunã;
d) Curtea de Justitie.

Adunarea Comunã era constituitã conform art. 7 si art. 20-25 din tratat. Ea era compusã din 78 de delegati desemnati de parlamentele nationale ale statelor membre. Potrivit prevederilor înscrise în tratat, membrii Adunãrii erau fie numiti, fie alesi prin "sufragiu universal, direct, dupã procedura fixatã de fiecare Înaltã Parte Contractantã". În fapt, toti membrii Adunãrii erau delegati ai parlamentelor nationale. Potrivit stipulatilor din tratat, Adunarea se întrunea cel putin o datã pe an, prilej cu care se punea în discutie si un raport general prezentat de Înalta Autoritate.

La 23 iulie 2952 Paul-Henri Spaak este numit presedinte al Adunãrii.

Tratatele de la Roma, din 1957, au dus la aparitia celorlalte douã comunitãti europene. Odatã cu semnarea Tratatelor CEE si CEEA a fost semnatã si Conventia referitoare la unele institutii comune ale Comunitãtilor, prin care cele trei Adunãri erau unificate sub numele de Adunarea Parlamentarã Europeanã.

La 19 martie 1958 are loc sesiunea de stabilire a Adunãrii Parlamentare Europene. Este tinutã în Strasbourg. Este ales ca Presedinte al Adunãrii Robert Schuman.

La 13 mai 1958 deputatii din Adunarea parlamentarã se grupeazã pentru prima oarã conform afinitãtilor politice si nu conform nationalitãtii.

La 21-27 mai 1958, Adunarea Parlamentarã îsi adoptã regulamentul intern.

La 20 septembrie 1976, Consiliul a adoptat "Actul pentru alegerea reprezentantilor în Adunare cu sufragiu universal direct" prin care s-a pus bazele sufragiului direct la nivelul Comunitãtilor în priovinta membrilor Adunãrii.

Niciun comentariu: